Home
>
Nieuws

Nieuws

 

Aantal winterbandenrijders verdrievoudigd
 
Leiden, 9 april 2013 – In vijf jaar tijd is het aantal winterbandenrijders verdrievoudigd. Edwin Brinksma: “In een land waar geen enkele vorm van winterbandenplicht geldt, zijn dit bijzondere cijfers.”
 
Vijf jaar geleden reed 10% van de automobilisten op winterbanden. Dit aantal is in vijf jaar gestegen naar een op de drie automobilisten. Edwin Brinksma, branchemanager bij Vereniging VACO: “Dit jaar viert „De Bandenwisselweken? haar lustrum. Vijf jaar geleden startten we de campagne met als doel de automobilist bewust te maken van de keuze voor de juiste band op het juiste moment. Als we zien dat het aantal winterbandenrijders in die tijd is verdrievoudigd, dan mogen we concluderen dat we iets bijzonders bereikt hebben.”
 
Campagne van start
 
De Bandenwisselweken starten traditioneel tijdens de ingang van de zomertijd. Maar hoewel de astronomische lente begon op 20 maart, bleven de temperaturen ver onder het gemiddelde. Dat is dan ook de reden om de start van de campagne dit voorjaar een week uit te stellen. “Wanneer men
?s ochtends de ruiten staat te krabben, is dit niet het juiste moment mensen op te roepen om de banden te wisselen.” Dat de campagne werd uitgesteld, is overigens niet de eerste keer. Vijf jaar geleden, bij de start van de allereerste campagneperiode vielen tijdens de paasdagen ook nog sneeuwvlokken uit de lucht.
 
Extra slijtage
 
Wanneer temperaturen stijgen tot boven de 7°C presteren zomerbanden beter dan winterbanden. Het wisselen van winter- naar zomerbanden is daarom essentieel voor de verkeersveiligheid. Winterbanden zijn speciaal geconstrueerd om bij lage temperaturen optimale grip op de weg te bieden. Bij temperaturen boven de 7°C slijten de banden sneller en verminderen de handlingeigenschappen. Brinksma sluit af: “De groep automobilisten die in de winter kiest voor winterbanden wordt jaarlijks groter. Een duidelijke keuze voor veiligheid. Om die veiligheid te garanderen is het echter wel noodzakelijk dat de winterband weer op tijd wordt teruggewisseld naar de zomerband.”
 
http://www.vaco.nl
 
http://www.debandenwisselweken.nl